Wereld pi dag

Wereld pi-dag

14 maart 2017. Wereld pi-dag! Het wiskundig getal pi, de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel, bestaat uit ongeveer 10 biljoen cijfers. Het begint met 3,14, en daarom is 14 maart pi-dag. De drie is voor de maand maart en de eerste twee decimalen achter de komma staan voor dag veertien. Twee jaar geleden op 14 maart 2015 zat ik flink in de voorbereiding voor mijn derde aanval op het Europees record pi opnoemen uit het geheugen. Dat ging niet om biljoenen cijfers, maar toch een fors aantal. Vanaf 1998 stond het record op 22500.

David Thomas, een Engelsman die ik voor het eerst in 2008 had ontmoet, mocht zich voor al 17 jaar Europees kampioen pi reciteren noemen. David heeft een heel mooi verhaal. Middelbare school niet af kunnen maken vanwege leerproblemen. Brandweerman geworden. En omdat hij weer terug in de schoolbanken moest voor een brandweerman certificaat, is hij op zoek gegaan naar effectieve leermethoden. Zo is hij is aanraking gekomen met geheugentechnieken. De geheugentechnieken werkte goed! Hij is geslaagd voor het examen en besloot meer met de vaardigheid te gaan doen. Wat onder andere heeft geleid tot een record dat al 17 jaar onaantastbaar is gebleken.

Brutale aanval op het Europees record

17 jaar lang is het niemand gelukt om David van zijn troon te stoten. En toch had ik de brutaliteit om te denken dat ik dat wel kon. Waar komt dat vandaan? Hoe kon ik denken dat het mij wel zou lukken? De verhalen die ik van anderen had gehoord waren niet bemoedigend. Het vergt een grote mentale conditie, en ergens in de reeks is de kans er dat je het niet meer weet. En inderdaad, ik ging dat zelf ervaren. Bij mijn eerste poging maakte ik een fout bij 4891. Dat zei de jury, bestaande uit Roger Bozon, Mark Bax en rechter David Streefkerk. Ik keek de jury toen streng aan, want volgens mij had ik geen fout gemaakt. Ze keken mij uiterst vriendelijk maar resoluut terug. En na controle van de uitgeprinte lijsten met alle pi-decimalen erop, moest ik een buiging maken. Bij mijn tweede poging in een fantastische omgeving in Maastricht, kwam de geheugenomissie iets later. Net over de 5000 decimalen. Ruim voldoende voor een duidelijk Nederlands record, maar ver weg van de doelstelling, het Europees record. Was het dan toch te moeilijk?

23 maart 2015

Op 23 maart 2015 kwam poging 3. Organisatorisch was het niet mogelijk om de aanval te doen op pi-dag, 14 maart. Een beetje jammer was dat wel. Kijk namelijk naar de datum 14 maart 2015. 3,1415, de eerste decimalen van pi die precies matchte met de datum. Dat kan geen toeval zijn. Maar helaas had het niet zo mogen zijn. Dan op 23 maart. Een klein beetje zenuwachtig maar vol vertrouwen ging de reis vroeg richting Zeist, naar het Congrescentrum van Achmea. De zorgverzekeraar had een deel van de organisatie op zich genomen en heeft een meer dan interessante dag georganiseerd. Met veel interessante breinsprekers, zo’n 300 gasten en een jongen die in een ander lokaal, met een livestream naar de hoofdzaal, getalletjes aan het opzeggen was. Na ruim vijf uur was het dan eindelijk zover. Jawel het Europees record was dan binnen! 22612 decimalen achter de komma. 112 voorbij het aantal van David. Voldoende dus! Toen mocht ik ook nog de zaal komen toespreken en de felicitaties in ontvangst nemen. Ik weet niet hoe het praatje is overgekomen. Ik spreek wel vaker voor grote groepen, maar niet na zo’n slopende mentale marathon. Hoe het ook is overgekomen en ontvangen, een ding weet ik wel zeker, het was en is een fantastische reis. Het is begonnen met een inspirerende ontmoeting met David Thomas in 2008 en een volgende stop was dat ik David van zijn pi-troon heb gestoten. In uiterste vriendschap overigens. Want zowel David, een oud-brandweerman, als ikzelf, een oud-rechtbankmedewerker, hebben hetzelfde doel. En dat is de wereld vertellen dat iedereen dit kan! Je brein trainen om enorme mentale hoogten bereiken. Of, als je niet zo bezeten bent als ikzelf, je brein trainen om effectiever en een beetje fijner in het leven te staan.

Iedereen een uitzonderlijk geheugen!

Iedereen kan dus zijn of haar brein trainen. En examens gemakkelijk halen, mentaal scherper in het leven staan. Een uitzonderlijk geheugen voor iedereen. Ik kijk uit naar de tijd waarin deze zin helemaal niet klopt. Als iedereen namelijk een uitzonderlijk geheugen heeft, dan is dit niet meer uitzonderlijk maar de standaard. En dat is en blijft mijn boodschap. Wij hebben het allemaal in ons zitten, in ons dna. En het leven is veel fijner en mooier als je je geheugen dna niet meer onder de oppervlakte houdt maar laat bloeien als nooit tevoren. Veelal wordt gedacht dat ik een uitzonderlijk talent heb, net als bijvoorbeeld David, of andere van mijn collega geheugensporters, die competitief het geheugen trainen. Ik bestrijd dit altijd. Tenminste wat het geheugen betreft. Misschien wel een talent voor trainingsarbeid en een grote competitieve instelling. Maar mijn brein zit niet anders in elkaar dan het gemiddelde, de standaard. Een vermeldenswaardig bericht om te delen is een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zeer recentelijk, vorige week, hebben zij een onderzoek gepubliceerd waarbij 23 geheugensporters zijn onderzocht. Maar ook deelnemers aan het onderzoek die pas bij het onderzoek zijn begonnen met geheugentraining. En voor mij was de uitkomst niet verrassend maar wel bevestigend. Ja, iedereen kan zijn of haar geheugen trainen tot het uitzonderlijk niveau. Jij ook!

De uitzonderlijke standaard in het onderwijs.

Iedereen kan baat hebben bij het inzetten van geheugentechnieken. Alle generaties. Toch ontkom ik niet aan de constatering dat het meeste profijt te behalen is in het onderwijs. Logisch toch? Helaas is niet iedereen het hier mee eens en wordt geen aandacht besteed aan brein-en geheugentechnieken. Of te weinig in ieder geval. Uitzonderingen daargelaten, zoals het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Ik hoop stiekem dat het Nijmeegse onderzoek zal bijdragen aan een veranderde instelling in het onderwijs. Van basisschool tot Universiteit. Ik denk persoonlijk dat instellingen die hier open voor staan zullen gaan bloeien en uitzonderlijke studenten aan het opvoeden zijn. En dat de tijd zal komen dat deze uitzonderlijke studenten niet meer bestaan. Uitzonderlijk wordt dan de standaard. Ik blijf hierover dromen, net zoals ik lang droomde over het Europese record pi-opnoemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *