breintraining rust in je hoofd

Rust in je hoofd met breintraining

Als ik voor groepen spreek en vertel over de geheugensport, komt het steeds vaker voor dat iemand het boek van Joshua Foer heeft gelezen: het Geheugenpaleis. Twee jaar voordat ik zelf heb deelgenomen aan een geheugentoernooi, won Joshua het Amerikaans Kampioenschap in 2006. Een topprestatie, zeker gezien het gegeven dat de wetenschapsjournalist Foer slechts één jaar eerder voor het eerst in aanraking kwam met de sport. Hij stelde zichzelf de vraag of iedereen zijn geheugen kan trainen en verbeteren en besloot zelf de proef op de som te nemen. Met succes!

Geheugensport in alle delen van de wereld

Niet in alle delen van de wereld is de sport bekend. Zeker niet in Nederland. In delen van de wereld floreert het in competitief verband trainen van je brein. Duitsland, Engeland, India, Mongolië, China en de Verenigde Staten zijn landen met een enorme groei in ledental. Allemaal deelnemers aan toernooien van de wereldgeheugensportbond. De sport is gegroeid van een leuk amateurspelletje tot een semiprofessionele aangelegenheid. De wereldkampioen gaat met zo’n 40.000 Amerikaanse dollars naar huis en op verschillende andere toernooien is ook goed geld te verdienen. In Mongolië is een van de beste spelers een jurylid in de Mongoolse versie van Idols. En op het WK in Chengdu China, moest ik, samen met mijn collega mindsporters, handtekeningen uitdelen aan hordes Chinese fans voordat ik de competitieruimte kon betreden. Een schril contrast met de vragen die ik af en toe in Nederland krijg over trainen van het geheugen. Die zijn soms van het niveau : “bestaat er bij jou een vorm van autisme?”, of de vraag “wat heb je daar nu aan, geheugentraining?”. Een vraag die je niet terugziet bij bijvoorbeeld een voetballer. Wat heb je er bijvoorbeeld aan om tegen een leren bal aan te schoppen?

Dus de geheugensportwereld is Joshua Foer dankbaar! In zijn boek heeft hij meer bewustzijn gecreëerd rondom het trainen van je brein. Net zoals de laatste vijftig jaar bewustzijn is gecreëerd met betrekking tot het belang van fysiek fit zijn, merk je dat mentale training ook veel meer aandacht krijgt. Ja het schoppen tegen een bal heeft wel degelijk zin. Maar zo ook het onthouden van een lijst van willekeurige woorden. Voor het schoppen tegen een bal is een techniek te leren en te trainen. Maar ook bij het onthouden van informatie is een techniek te leren en te trainen. Er is echter nog een bonus bij de geheugensport. De technieken die je daar leert zijn ook op andere vlakken inzetbaar. Denk maar eens aan het leren voor een tentamen. Of een vreemde taal leren. En een bonus waar je in eerste instantie niet aan denkt, meer rust in je hoofd!

Dear brain, please shut up!

En wie wil dat nu niet, meer rust in je hoofd. Een collega van mij heeft een bord in zijn kamer hangen met de tekst: “Dear brain, please shut up”. Een zin waarvan veel mensen de essentie meteen begrijpen. Constant flitsen gedachtes door onze hoofden en juist op de momenten waarbij dit niet gewenst is. De uitdrukking “een vol hoofd”, past hier dan ook goed bij. Een last wellicht van onze moderne tijd, the 21st century. Natuurlijk heb ik dit zelf ook ervaren en ervaar ik het zo nu en dan nog steeds. Ik moet dan terugdenken aan de tijd dat ik nog voor een werkgever werkte. Daar zaten regelmatig dagen bij waarbij de term hectiek de situatie slechts heel voorzichtig uitdrukt. Vliegen van de ene taak naar de ander. Iedereen die wat van je wil. Mails blijven maar komen, etc, etc. Thuis komend met een gebrek aan energie en inderdaad, het gevoel van een te vol hoofd. Als ik dan vervolgens ’s avonds mijn geheugen ging trainen als voorbereiding op een toernooi, gebeurde er iets merkwaardigs. In plaats van dat ik mijn brein nog veel meer pijnigde, voltrok zich een ander fenomeen. Ik ervoer namelijk een gevoel van rust en structuur, ondanks het feit dat ik nog veel meer informatie in mijn hoofd stopte. In de loop van de tijd ben ik hier steeds meer op gaan letten. En wat bleek, het toepassen van geheugentechnieken zorgde voor rust. En alhoewel de ervaringen mij verbaasde was het ook wel logisch. Met de technieken was ik informatie bewust aan het structureren in mijn brein, met als doel de informatie later te kunnen reproduceren. Het bijkomend effect was dat deze structuur een enorme gevoel van rust en controle gaf. Een zelfverzekerdheid en flow die ik gedurende de dag niet altijd had. Voor mij was dit een aanwijzing dat ik wellicht de geheugentechnieken niet alleen in mijn specifieke trainingen moest gaan toepassen, maar ook overdag, in mijn werk.

Zelf rust in je hoofd creëren

Het gaat mijns inziens niet om een leeg hoofd te creëren, wat je heel vaak hoort. Het gaat om een gestructureerd hoofd. Nee, je moet niet alles onthouden. Wél informatie een plek kunnen geven in je brein zodat gedachtes niet constant en storend door je brein flitsen. En die informatie moet je kunnen oproepen op de momenten die tellen.

Deze ervaring wil ik met anderen delen. Net zoals Joshua wil ik bewustwording creëren omtrent het trainen van je brein en geheugen. Maar dan wel in Nederland. Wat ze in Duitsland, Engeland, India, Mongolië, China en de Verenigde Staten kunnen, kunnen wij hier in Nederland ook. Dat kun jij ook! Bovenal gun ik eenieder de rust die hij of zij verdient, waar ter wereld je ook woont. Maar voor nu: the Netherlands first.